Despre efectele presiunilor grupurilor de interese economice asupra politicului poate ne vom lamuri in curind. In ceea ce priveste efectele scandalului politic dintre presedintie si guvern asupra economiei, costurile pot aparea pe termen mediu si lung.
Meciul intaritat de orgoliile politice dimbovitene s-a mutat in plan economic. Despre efectele presiunilor grupurilor de interese economice asupra politicului poate ne vom lamuri in curind. Cum suporta insa economia cearta dintre palatele puterii politice?
Daca privesti lucrurile pe termen scurt, economia pare ca-si vede de treaba ei. O problema va aparea daca disensiunile politice vor afecta calitatea deciziilor guvernamentale cu impact asupra economiei si, in consecinta, asupra mediului de afaceri. Adica pe termen mediu si lung.
Scandalul politic din sinul Aliantei D.A. a ajuns la apogeu chiar in momentul in care Ministerul Finantelor lucreaza la strategia fiscala care va stabili, se spera, de aceasta data exact, ce impozite si taxe se vor mai aplica si in ce cuatum. Strategia este asteptata de oamenii de afaceri care au acuzat in numeroase rinduri instabilitatea fiscala.
Strategie fiscala in mijlocul scandalului
Controversa politica s-ar putea repercuta asupra deciziei de majorare a TVA, propusa de Ionut Popescu, ca fiind cea mai buna solutie pentru a aduce la buget cele 35.000 de miliarde necesare.
Pozitia ministrului Finantelor coincide cu cea a presedintelui Basescu in ceea ce priveste majorarea TVA, dar cum guvernul si Presedintia au intrat in contre pe fata, este posibil ca Tariceanu sa nu mai fie de acord cu strategia lui Ionut Popescu.
Cu cit se intirzie luarea unei decizii asupra acestei strategii, cu atit sint mai dificil de stabilit celelalte coordonate macroeconomice.
„Din fericire, nu mai sintem intr-o economie c