La un an si trei luni de la momentul aderarii la Uniunea Europeana, Ungaria pare sa infirme parerile euroscepticilor care prevesteau un prag greu de trecut pentru o fosta tara socialista.
Cota zero la TVA a disparut
Pentru cetateanul obisnuit al Ungariei, integrarea a adus cu sine preturi mai mari la produsele alimentare si la cele de larg consum, fapt datorat, in primul rand, alinierii accizelor la nivel european, dar si TVA-ului, care a fost redimensionat pe alte valori.
Daca inainte de integrare existau trei trepte de TVA - zero pentru medicamente si presa, 12,5 la suta pentru produsele alimentare autohtone, 25 la suta pentru celelalte marfuri - de la data aderarii se aplica doua trepte, 15 si 25 la suta, cresterea preturilor fiind semnificativa la medicamente si alimente si foarte mare la tutun si alcool.
Subventii mai mici pentru agricultura
Cea mai afectata ramura a economiei ungare este agricultura.
Daca pana in momentul aderarii, guvernele care s-au succedat la conducerea tarii au acordat subventii consistente acestei ramuri, la negocierile pentru aderare s-a obtinut un procent de numai 25 la suta subventii pentru agricultura, in raport cu nivelul subventiilor acordate de celelalte cincisprezece tari membre.
Asa se face ca, de ceva vreme, marile magazine unguresti sunt invadate de produse straine la preturi mai mici, agricultorii unguri fiind nevoiti sa-si regandeasca planurile de productie si strategiile de vanzare.
Ca o consecinta a acestui fapt, in luna aprilie, agricultorii au protestat timp de cateva zile la Budapesta, insotiti fiind de sute de tractoare care au stationat in centrul capitalei. Din fondurile destinate integrarii institutionale, Ungaria a alocat 4,3 milioane de euro agriculturii, mai precis pentru crearea Institutului pentru siguranta alimentara.
@