Soarta combinatului Azomures, liderul pietei romanesti a ingrasamitelor chimice, pare sa depinda de favorurile statului. Chiar daca ar disparea presiunea salariatilor care cerut marirea salariilor, actionarii majoritari nu pot digera costurile de operare.
Desi au anuntat ca vor sa inchida combinatul, turcii de la Transworld Fertilizers Holding Luxemburg sunt dispusi sa renegocieze chestiunea cu autoritatile romane, daca ar primi ajutor din partea statului pentru reducerea facturii de gaze, sustine deputatul Adrian Moisoiu, care are un pachet nesemnificativ de actiuni si a participat la sedinta actionarilor.
Cel putin asa rezulta indirect dintr-o declaratie a deputatului de Mures, Adrian Moisoiu. Acesta a declarat ca managementul combinatului ar putea reexamina in luna septembrie, in Consiliul de Administratie al Azomures, decizia de inchidere a combinatului.
Aceasta in conditiile in care autoritatile romane le vor accepta doua cereri: un pret mai redus la gaz metan si subventii pentru ingrasaminte chimice.
Daca nu se va intampla asa combinatul se va inchide in jur de 1 decembrie. In esenta, dependenta de ajutorul statului demonstreaza, din pacate, ca activitatea combinatului nu mai este profitabila.
Potrivit deputatului Adrian Moisoiu, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de la Azomures peste 20 % din populatia Targu Muresului va fi afectata de inchiderea combinatului de ingrasaminte chimice din acest oras.
„Peste 15.000 de oameni vor avea de suferit, iar, pe langa acestia, agentii economici din zona si bugetul local. Va fi un dezastru“, a precizat Moisoiu.
„La Targu-Mures, va fi o bomba sociala, iar autoritatile trebuie sa intervina, sa acorde subventii. Daca Azomures ar putea sa primeasca o subventie pentru un pret rezonabil, situatia s-ar rezolva“, a mai spus Adrian Moiso