Desi in ultimii ani au aparut pe piata muncii o multitudine de contracte individuale de munca, cele colective continua sa fie predominante in domeniile cu rezistenta la reforma. In functie de numarul de oameni acoperiti de un contract colectiv, acestea sunt: pe tara, pe ramura, pe subramura si pe intreprindere.
In majoritatea institutiilor de stat sau a fabricilor detinute de stat, cea mai intalnita forma de angajare este cea sub forma contractului colectiv de munca. Acest tip de intelegere se poate incheia intre mai multe parti contractante, dupa cum suna din denumire.
In aceasta situatie, cele mai multe parti se grupeaza in cadrul unui tip de asociere, astfel incat, in final rezulta doua parti, ca in orice alt contract de munca: angajatorul si angajatul. Numai ca angajatul ia forma unui personaj colectiv.
In Romania personajele colective apar in anumite situatii, precum mitinguri, proteste, revolutii din decembrie, in cartile despre rascoala din 1907. O situatie mai pasnica in care personajul colectiv apare este incheierea unui contract colectiv de munca. Partea care constituie angajatul este compusa, asadar, din mai multe persoane.
Contractele se impart in mai multe categorii
Contractele de acest gen sunt si ele, la randul lor, impartite in mai multe categorii. Daca este sa le luam dupa criteriul numarului de oameni care compun partea care in contract se gaseste la capitolul "angajatul", avem cateva tipuri: pe tara, pe ramura, pe subramura si pe intreprindere.
Aceasta situatie poate crea o serie de avantaje, in ceea ce priveste stabilitatea locului de munca in special. Dezavantajele care pot aparea sunt reprezentate in primul rand de egalitarismul promovat prin intermediul contractului colectiv de munca.
Sa luam ca exemplu domeniul aviatic. Prevederile unui contract colectiv de munca