Astfel, producatorii de conserve sunt obligati sa importe materia prima sau sa-si restranga drastic activitatea in acest an. Mai mult, ei spun ca nu mai pot produce deloc pentru export. La toate acestea se adauga si producatorii din UE care intra pe piata autohtona cu produse mai ieftine, mai aspectuoase, dar nu neaparat mai gustoase sau cu mai putini conservanti.
Cei 10 investitori clujeni care s-au "aventurat" in a produce conserve de legume si fructe, sucuri naturale sau fructe confiate sau deshidratate, in absenta oricarei investitii straine, care sa doreasca sa intre pe piata clujeana in ultimii 15 ani postdecembristi, se confrunta acum cu problema lipsei de materie prima suficienta si de calitate.
De asemenea, se lovesc si de preturile mari promovate de putinii producatori de talie medie sau mare. In aceste conditii, unii dintre ei au trecut la importuri de materie prima adusa din Turcia sau chiar Serbia, altii si-au restrans activitatea la minim. Astfel, pana anul viitor, la urmatoarea productie, acestea vor functiona la limita de "avarie", fara sanse reale de redresare.
De aceea, exporturile clujene din acest sector de activitate vor fi stopate. Cu alte cuvinte, va disparea o sursa de venit substantiala pentru producatori si pentru judet. La un calcul sumar, Clujul exporta in medie 200 de tone de conserve.
Lipsa exporturilor in 2005, va duce la pierderi de peste 2 milioane de euro pentru producatori, si deci, implicit si pentru bugetul adminsitratiei locale, unde s-ar fi varsat taxele si impozitele aferente acestei activitati.
"Mai putin, mai prost, mai scump"
"Ma ingrijoreaza ploile si umiditatea excesiva din ultimul timp, care afecteaza mult productia de fructe si de legume. La toate acestea, se adauga temperaturile scazu