Din Cluj, traficantii de combustibili au pornit "afaceri" care au pagubit statul cu peste 10 miliarde de lei vechi. Iti faci o firma "de apartament" si in contul ei cumperi combustibil usor de tip M. Apoi il furnizezi clientilor pe post de motorina, prin falsificarea actelor.
Profitul este asigurat, avand in vedere ca motorina este mult mai scumpa, deoarece, spre deosebire de combustibilul M, se accizeaza.
Procedura a fost implementata si pentru uleiuri minerale, dar, pe langa acte false, se adauga diferite substante pentru a "boteza" uleiurile. ZIUA de Cluj "descoase", in doua editii, hatisul de firme clujene ce au fentat statul cu peste zece miliarde de lei vechi.
Presa centrala a relatat, pe larg, luna trecuta, despre deturnarea a 171 de tone de motorina, depistata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, "afacere" in care era implicata firma clujeana Costea & Bob. Clujenii erau cei care falsificau facturile fiscale de livrare, trecandu-se ca furnizori, iar beneficiar era o firma din Brasov.
In realitate, motorina era de la RAFO Onesti, iar prejudiciul adus statului, prin neplata accizelor, trece de 2,2 miliarde lei vechi. ZIUA de Cluj a descoperit ca judetul Cluj este chiar un punct fierbinte al traficului cu combustibil, cazul Costea & Bob nefiind unul rarisim.
Astfel, in primavara anului trecut, clujenii Ioan Ovidiu Brad Sarca si Nicolae Pap s-au inteles ca pe numele firmei J & M Beauty, infiintata in 2002, sa achizitioneze uleiuri minerale neaccizate de la societatea Blitz Transport din Comarnic, uleiuri care sa fie depozitate in rezervoarele statiei, din localitatea Mera.
Uleiurile erau apoi amestecate cu motorina, pentru a fi vandute ca uleiuri minerale accizate. Potrivit lui Pap, Sarca i-a promis cate 15-16 milioane