La nord de tara noastra se desfasoara, de cateva saptamani, un adevarat razboi diplomatic intre Rusia si Polonia. De fapt, schimbul dur de replici din ultimele zile, care a culminat cu aprecierea ca relatiile bilaterale ruso-poloneze "merg din ce in ce mai rau", ascunde atat o realitate istorica, cat si una cat se poate de actuala, care tine de geopolitica regiunii.
De sute de ani, relatiile dintre polonezi si rusi nu sunt dintre cele mai fericite, in special si pentru ca acestia din urma au incercat in permanenta, si pentru anumite perioade de timp au si reusit, sa transforme Polonia intr-o anexa a tarii lor. Desi Razboiul Rece a luat sfarsit, si o data cu el si influenta sovietica asupra Poloniei, rivalitatile trecutului comunist s-au perpetuat. Polonia a intrat la 1 mai 2004 in Uniunea Europeana. Doar Ucraina, Belarus si enclava rusa Kaliningrad o despart de fostul cotropitor, Rusia. Este natural ca politica externa a Poloniei sa se axeze pe intarirea influentei in Belarus si Ucraina, tari de care depinde nu doar din punct de vedere strategic, ci mai ales energetic. De aici vin principalele conducte petroliere si de gaze naturale, care pun zilnic in miscare Polonia. Insa nici Rusia nu vrea sa isi piarda influenta in cele doua foste republici ale sale si in prezent buni parteneri de afaceri.
PAIE PE FOC. De curand, Razboiul Rece pentru influenta in regiune intre Rusia si Polonia a explodat intr-un razboi fierbinte. Totul a inceput dupa ce cativa copii ai diplomatilor rusi la Varsovia au fost batuti si jefuiti de telefoanele mobile intr-un parc din centrul capitalei poloneze. Politia din Varsovia a apreciat ca evenimentul reprezinta o "agresiune marsava" si a retinut noua persoane. Moscova a cerut imediat Poloniei sa prezinte scuze oficiale, motivand ca unii dintre agresori au strigat lozinci impotriva Rusiei, iar presedintele rus, Vladimir Putin, a cali