Executivul de la Moscova a aprobat, ieri, amnistia fiscala pentru veniturile repatriate, gest menit nu atat sa umple cuferele unui buget excedentar, ci sa imbunatateasca mediul de afaceri, oarecum strans cu usa de autoritarul Vladimir Putin.
Desi din Romania au zburat cu sacosa sau prin acte masluite in jur de trei miliarde de euro, nu amnistierea veniturilor repatriate ar fi necesara, deoarece banii au iesit ilegal si intrarea lor ar naste dosare penale, ci posibila pasuire a datoriilor companiilor.
In campania electorala mai multi lideri ai actualei Coalitii de guvernamant au avansat ideea unei amnistii fiscale, dublata de o masura de repatriere a averilor.
„S-a pus problema unei amnistii cu conditia platii a 20-50% din datorii, esalonat pe cateva luni. Oricum, daca s-ar adopta amnistia fiscala, trebuie sa functioneze toate mecanismele care sa garanteze faptul ca nu se va ajunge intr-o situatie similara“, ne-a declarat analistul Liviu Voinea, referindu-se la institutiile de control fiscal ale statului.
Datoriile restante ale firmelor depasesc 40% din PIB, insa amnistia fiscala nu este aparent o masura populara si de aceea nu sta pe agenda politicienilor.
Lipsa de curaj sau de viziune economica au creat o atmosfera de compromis, in care noii proprietari ai fostelor companii de stat descopereau datorii ascunse si apoi negociau cu Finantele plata acestora.
Nimeni nu indrazneste sa calculeze pierderile aduse bugetului statului din vanzarea companiilor sale inglodate in datorii la preturi de nimic.
Pe de alta parte, o amnistie a veniturilor repatriate se pare ca n-ar tenta pe nimeni.
„Mediul de afaceri din Romania percepe frecventa schimbare a legilor ca pe o labilitate legislativa, ceea ce face ca aceia care si-au expatriat capitalul sa nu aiba incredere in permanenta acestei m