Conform unor surse apropiate procesului de aderare, presiunile oficialilor europeni asupra Romaniei se intetesc, mai cu seama in legatura cu cazurile de coruptie si cele legate de cheltuirea fondurilor comunitare.
Ca o dovada a acestor presiuni, conducerea Agentiei SAPARD a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca desfasurarea lucrarilor contractate intimpina o serie de probleme.
Conferinta de presa a fost tinuta in pripa, anuntindu-se demararea unor controale serioase, fara precedent. Rezultatele au fost promise peste zece zile.
De altfel, chiar ministrul Integrarii, Ene Dinga, a recunoscut presiunile reprezentantilor Bruxelles-ului in aceasta directie.
Incercind sa demonstreze disponibilitatea partii romane de a face fata cerintelor UE, reprezentantii SAPARD s-au pus imediat pe treaba si au trecut la controale.
In urma acestora, ei au constatat ca desfasurarea lucrarilor de dezvoltare pe teritoriul tarii este plina de probleme. Termenele de executie a lucrarilor sunt mult intarziate, iar calitatea acestora este foarte proasta.
Samoila Szabo, directorul general al Agentiei SAPARD, a afirmat ca exista o serie de firme care, din cauza numarului mare de licitatii castigate, nu se inscriu in graficul de finalizare.
Mai mult decat atat, exista companii care au subcontractat lucrari intr-un procentaj mai mare decat cel stabilit prin lege, respectiv 30 %. Directorul SAPARD a declarat ca se vor deschide o serie de controale pentru depistare neregulilor, iar rezultatele vor fi facute publice in maxim 10 zile.
Clientela politica pentru fonduri SAPARD
Fondurile nerambursabile au reprezentat inca de la inceput o atractie deosebita pentru clientela politica a puterii.
Presa a semnalat zeci de cazuri de incalcare a legii in folosul unor apropiati ai fostei puteri, pe