Scandalul provocat de declaratiile lui Traian Basescu potrivit carora grupuri de interese economice isi exercita influentele asupra unor membri ai Guvernului inca nu s-a stins si risca sa accentueze incordarea relatiilor dintre Cotroceni si Palatul Victoria.
Spiritele se incing pentru ca Serviciul Roman de Informatii nu poate satisface dorintele premierului Calin Popescu Tariceanu si ale presedintelui Traian Basescu de a declasifica si face publice documentele, puse la dispozitia sefului statului si prim-ministrului, in care se vorbea despre grupurile de interese.
Astfel, totul ramane la nivelul de acuzatii si contraargumente. SRI a informat oficial ca, potrivit legii de functionare, documentele "secrete de stat" nu pot fi declasificate decat dupa 40 de ani de la arhivare.
Declasificarea unor documente "secrete de stat" este posibila dupa 40 de ani de la arhivare, potrivit Legii de organizare si functionare a SRI, se arata intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul SRI.
"Serviciul Roman de Informatii constata ca, prin diferite luari de pozitie publice, se incearca implicarea sa in recentele evolutii ale vietii politice interne.
Fata de aceasta situatie, precizam ca SRI a actionat si se va situa strict subordonat imperativelor apararii Constitutiei si respectului neconditionat al legii, fiind subordonat exclusiv vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a independentei si unitatii statului, a integritatii teritoriale a tarii si democratiei constitutionale", se arata in document.
Acces limitat
In privinta unei eventuale declasificari a unor documente "secrete de stat", articolul 45 alin. 2 din Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii stipuleaza ca "Documentele, datele si informatiile Serviciului Roman de informatii pot deveni publice numai d