Aerul conditionat nu mai este un moft pentru romanii instariti, ci a devenit un bun obisnuit si in casele celor cu venituri medii.
Ieri, principalele retele de distributie nu mai aveau nici un aparat de "racorire" pe stoc, rafturile pastrand numai eticheta cu pretul produselor, in mare majoritate reduse.
Cresterea exploziva a vanzarilor de aparate de aer conditionat din ultimele saptamani se datoreaza pe de o parte caniculei de la inceputul lunii, dar si ieftinirii acestor echipamente.
Mai mult, comerciantii au demarat promotii la cumpararea aparatelor. Rezultatul: vanzarile s-au dublat sau chiar triplat in ultimele zile ale lunii iulie, trendul crescator pastrandu-se si in august.
Cele mai cautate modele sunt cele cu capacitate mica si medie de racire (cu 7.000 sau 9.000 BTU/ora), care au preturi cuprinse intre 700 si 1.200 de lei noi.
Majoritatea distribuitorilor asigura instalare si transport gratuit in Capitala. Acestia avertizeaza insa ca, din cauza cererii foarte mari, pentru comenzile pe care le primesc acum nu pot asigura instalarea decat peste 2 saptamani.
Cele mai importante retele de distributie ofera si posibilitatea achizitionarii in rate, cei mai multi clienti preferand insa plata cu banii jos sau in doua transe egale.
Pentru un apartament de 2-3 camere se recomanda instalarea a cel putin 2 aparate cu o capacitate de 9.000 BTU/ora. Se poate opta si pentru instalarea unui singur aparat de 12.000-14.000 BTU/ora, caz in care consumul de energie va fi superior celui din primul caz.
Aparatele pot fi utilizate atat pentru racirea aerului pana la 18 grade, cat si pentru incalzirea lui pana la cel mult 31 de grade.
Aerul conditionat nu mai este un moft pentru romanii instariti, ci a devenit un bun obisnuit si in casele celor cu venituri medii.
Ieri, prin