In 22 de judete, presedintii consiliilor judetene nu apartin Coalitiei la putere. Situatia lor e amenintata de planul Puterii de a-i revoca din functii, dupa modificarea Legii 215/2001 a administratiei locale. In 30 de judete, structura de conducere a consiliilor judetene ar putea fi schimbata, daca propunerea de modificare a Legii 215/2001, facuta de coalitia guvernamentala, va trece de Parlament. Doar in 12 din aceste judete insa Puterea detine majoritatea necesara pentru reusita.
CLICK PENTRU A MARI
Partenerii de guvernare si-au propus, ba au semnat si un protocol in acest sens, sa-i schimbe pe presedintii si pe vicepresedintii pesedisti sau peremisti ai consiliilor judetene. Primul pas in indeplinirea dorintei puterii este modificarea Legii 215/2001, legea administratiei locale. Termenul-limita pana la care si-au propus aliatii sa faca aceasta modificare: 15 septembrie 2005. Ceea ce inseamna ca toamna va debuta pe plan local cu schimbari in administratie. Avand in vedere ca si prefectul este omul Executivului, prin desemnarea propriilor reprezentanti la conducerea CJ-urilor, puterea va ajunge sa detina monopolul in conducerea teritoriului.
DE MUNCA. In acest moment, ca urmare a alegerilor locale din vara anului trecut si dupa un sir lung de negocieri politice, PSD a obtinut functii de presedinte al consiliului judetean in 19 din cele 42 de institutii, si anume: Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Salaj, Suceava, Vrancea, Teleorman. Tot in tabara actualei opozitii au mers sefiile de consilii judetene si in alte trei situatii: Tulcea, Vaslui si Olt, unde presedintii de CJ-uri sunt reprezentanti ai PRM. Prin urmare, Puterea va avea "de muncit" in 22 de judete. O situatie aparte se inregistreaza in alte opt judete, unde, desi Coalitia detine sefia