Pui cu piersici.
Ingrediente (pentru 5 persoane): 1 pui de 1,4 kg (gata pentru gatit), 750 g piersici, 500 g ceapa, 250 g orez cu bobul lung, 100 ml zeama de lamaie, 3 linguri seminte de pin, 1/2 lingurita scortisoara pisata, 1 priza nucsoara rasa, 1 priza cuisoare macinate, 2 linguri zahar, 2 linguri ulei, 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si taiati-o fideluta. Decupati puiul si prajiti bucatile in uleiul incins, la foc potrivit, pana ce se rumenesc.
Scoateti puiul din cratita, puneti in locul lui ceapa si lasati-o sa se caleasca.
Puneti din nou bucatile de pui in cratita, sarati-le si piperati-le bine, adaugati scortisoara, nucsoara, cuisoarele, 50 ml de zeama de lamaie si 4 linguri de apa, acoperiti cratita cu un capac si lasati-le sa fiarba 45 de minute la foc mic.
Presarati zaharul peste carnea din cratita, turnati si restul de zeama de lamaie si lasati sa fiarba - tot cu capac - inca 20 de minute.
Intre timp, alegeti orezul si puneti la fiert 1/2 l de apa. Topiti untul intr-o tigaie adanca cu fundul mai gros, adaugati orezul si amestecati-l 5 minute cu o spatula. Turnati peste el apa clocotita si lasati-l sa fiarba - cu capac - circa 20 de minute, pana ce absoarbe toata apa.
Curatati piersicile de coaja, scoateti-le samburii si taiati-le lamele ceva mai groase. Puneti-le in cratita cu bucatile de pui si lasati-le sa fiarba impreuna cu carnea, circa 10 minute.
Incorporati in orezul fiert semintele de pin, amestecati si rasturnati orezul la mijlocul unui platou mare. Asezati de jur imprejur bucatile de pui si piersicile, stropiti-le cu sosul in care au fiert si serviti-le imediat.
Pui cu miere si scortisoara
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 bucati frumoase de pui, 3 linguri zeama de lamaie, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 2 linguri miere lichida, 1 lingura scortisoara