"Cumpar bon valoric Euro 200 oferit de statul roman ca ajutor financiar pentru achizitionarea unui calculator. Ofer un pret foarte avantajos. Fac plata pe loc in lei". Acest anunt, insotit de doua numere de telefon, sta lipit in mai multe locuri publice din Bucuresti.
Ziarul Adevarul "a intrat pe fir" si are dovada modului in care se fac potlogariile cu bonurile valorice de 200 de euro, date de Guvern elevilor si studentilor care provin din familii cu venituri modeste.
Pe "samsarul" care a lipit afisele il cheama Paul. Contactat telefonic, acesta a spus cu amabilitate: "Haideti sa discutam in detaliu cum facem. Eu sunt disponibil la orice ora. E bine la sase jumate (dupa-amiaza - n.r.), la fantanile de la Universitate?".
Am batut in cuie ora si locul intalnirii. Individul, nerabdator sa-si faca smenul, nu a intarziat nici un minut. Pentru el nu e nici un fel de problema ca elevul sau studentul trebuie sa faca dovada la secretariatul unitatii de invatamant cum ca a cumparat calculatorul.
"Merg impreuna cu dumneavoastra la magazin. Toate chitantele o sa fie facute pe numele dumneavoastra, numai ca eu o sa iau calculatorul.
Duceti chitantele si faceti dovada la scoala, iar apoi nu o sa va mai controleze nimeni daca dumneavoastra ati dus calculatorul acasa sau nu. Va asigur ca e imposibil sa se faca un control la 25 de mii de beneficiari ai cupoanelor.
Daca totusi, prin absurd, s-ar intampla sa se faca un control, atunci o sa va aduc eu de-acasa calculatorul pentru cateva zile. Asta-i toata smecheria", ne-a spus Paul.
Cand a venit vorba de pret, i-am propus sa-i vindem cuponul in valoare de 200 de euro cu 150 de euro. "E foarte mult. Eu nu am nici un avantaj. Vreau sa va spun ca valoarea cuponului e de 160 de euro, nu de 200. Guvernantii isi fac imagine fara sa spuna ca este inclus TVA-ul s