Saptamana trecuta, bancile si importatorii s-au trezit din nou intr-un mare iures, declansat de BNR. Interventia asteptata de dealerii bancari a avut loc in momentul in care euro a coborat dupa aproape doi ani sub pragul de 3,4 lei, considerata drept „o cota de avarie”.
Banca centrala daduse semne ca ar accepta o scadere mai pronuntata a valutelor, care ar fi trebuit sa actioneze ca o frana pentru inflatie. Insa importatorii nu au dat semne ca ar fi atrasi de o scadere a preturilor, situatie care echivaleaza cu dezechilibre majore ale deficitelor de cont si comercial.
BNR a repetat scenariul din februarie, cand a asteptat scaderea cotatiilor sub 3,5 lei, dupa care a intervenit doua zile consecutiv, atragand din piata sume estimate la mai multe sute de milioane de euro. Asa s-a intamplat incepand de miercuri si pana vineri. Dupa ce cursul a coborat la 3,4022 lei, el a fost adus la 3,5389 lei. Insa cumpararile, care s-au cifrat in cele trei zile la mai multe sute de milioane de euro, nu s-au oprit vinerea trecuta dupa anuntarea cursului, ele continuand pana cand euro a urcat la 3,61 lei.
De cresterea euro a beneficiat si dolarul, care a urcat de la un minim de 2,7414 la 2,8373 lei, intr-o perioada in care acesta inregistreaza o evolutie negativa pe pietele internationale, care a provocat o crestere a pretului unciei de aur, pe London Bullion Market, pana aproape de 450 dolari. Paritatea euro/dolar a fluctuat, vineri, intre 1,2382 si 1,2483 dolari, dupa ce deficitul comercial american a crescut in iunie cu 58,8 miliarde fata de 55,4 miliarde dolari in luna precedenta, depasindu-se astfel asteptarile analistilor.
Aceasta creeaza premisele revenirii monedei unice peste pragul de 1,25 dolari, avand in vedere ca bancnota verde a suferit pierderi si in fata altor devize.
Saptamana trecuta, bancile si importatorii s-au trezit din nou intr-un mar