O solicitare de crestere a salariilor cu 9,5%, care reprezinta in jur de 0,8% din totalul cheltuielilor pe care le are societatea Azomures, i-a determinat pe turcii de la Transworld Fertilizers sa inchida combinatul. Gestul patronilor de la Azomures este cu atat mai greu de inteles cu cat profitul incasat in cei sapte ani in care au detinut pachetul majoritar a depasit 60 milioane dolari
Amenintarea cu inchiderea celui mai mare combinat de ingrasaminte din Romania a fost folosita ca reteta de intimidare a angajatilor inca din anul 2002. La vremea respectiva, Azomures realiza un profit net de 3,578 milioane dolari, pentru ca un an mai tarziu sa se ridice la 12 milioane dolari.
Cu toate acestea, majorarile de salariile mentionate in contractul colectiv pe ramura au fost acordate cu mare greutate. In 2005 insa, turcii de la Transworld nu au mai facut nici un compromis. Amenintarea cu inchiderea a devenit realitate, Adunarea Generala a Actionarilor hotarand, la punctul 1, “incetarea activitatii de productie a SC Azomures SA pe perioada nedeterminata”.
In consecinta, 3000 de angajati vor lua calea somajului, beneficiind, in cel mai bun caz, de trei salarii compensatorii. La o medie a salariului brut de 10 milioane lei, suma ce ar fi destinata disponibilizarilor s-ar ridica la 90 de miliarde.
In conditiile in care patronatele ar fi acceptat cresterea salariala de 9,5%, efortul financiar ar fi insemnat mai putin de jumatate, respectiv 42 miliarde lei. Care este atunci ratiunea incetarii activitatii?
Maestrii la pus lacate
In cei sapte ani de prezenta in Romania, turcii de la Transworld Fertilizers s-au dovedit adevarati maestrii ai inchiderilor. Numai la Azomures au inchis, in urma cu doi ani, fabrica de materiale fotosensibile, singura de profil din sud-estul Europei, apoi serele Mures, pe care inainte le-au