Primarii vor avea puteri sporite, in detrimentul consiliilor locale, ca urmare a schimbarii Legii administratiei. Modificarile vizeaza aspecte de care fostul primar Basescu s-a lovit in lupta cu Consiliul General al Capitalei.
Parerile sint impartite in privinta modificarilor ce vor fi aduse Legii nr. 215/2001, a administratiei publice locale.
„Sint si bune, si rele, dar in principal influentele politice ramin“, apreciaza primarul PSD de Pitesti, Tudor Pendiuc. „E normal sa creasca puterile primarului, pentru ca el si-a pus obrazul in fata alegatorilor“, crede primarul PNL de Hirsova, Ionel Chirita.
Primarul isi va putea trece prin consiliu mai usor anumite hotariri care acum trebuie sa intruneasca votul a doua treimi dintre consilieri.
In proiectul legii, discutat in aceste zile de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) cu alesii locali, se spune ca hotariri ce vizeaza imprumuturi, bugete sau schimbari din functie nu mai au nevoie decit de votul unei majoritati simple a consilierilor in functie, adica jumatate plus unu.
Primarul isi poate asuma raspunderea
O alta schimbare este si modul in care poate fi dizolvat consiliul, inspirata din modul in care primarul Capitalei a fost nevoit sa coabiteze 4 ani cu un consiliu considerat corupt si dizolvat chiar de guvernul PSD.
Proiectul prevede ca dizolvarea consiliului nu mai poate fi contestata (cum s-a intimplat la Bucuresti in 2000-2004) si se face mai usor decit pina acum. Va fi introdusa si posibilitatea ca primarul sa-si asume raspunderea in fata consiliului pentru diverse decizii, exact ca premierul in Parlament.
„Primarul va prezenta consiliului o decizie luata de el. Ea poate fi aplicata fara votul consiliului. Daca ei nu sint de acord cu decizia primarului, pot face o contra-hotarire care ar trebui sa treaca cu votu