Dupa un sfert de veac de exil, cercetatorul Basarab Nicolescu a facut cariera in lumea stiintifica franceza, motiv pentru care Academia Romana l-a desemnat membru de onoare. FIZICIANUL BASARAB NICOLESCU Dupa un sfert de veac de exil, cercetatorul Basarab Nicolescu a facut cariera in lumea stiintifica franceza, motiv pentru care Academia Romana l-a desemnat membru de onoare.
Crampeiele de viata romaneasca pe care Basarab Nicolescu le pastreaza in apartamentul sau din Paris au rolul de a convinge ca nu a uitat locul nasterii sale - Ploiesti, Romania.
PE DRUMUL PARISULUI. In tara adoptiva, Basarab Nicolescu a ajuns cu ajutorul guvernului francez, care i-a oferit o bursa in 1968. Timp in care Romania a trecut printr-o foarte scurta perioada de liberalizare. Desi i s-a spus la plecare ca statul roman nu va plati partea sa de bani bursierului, acesta a riscat. Dupa 25 de ani, fostul asistent universitar de la catedra de Fizica a Universitatii din Bucuresti se bucura de un binemeritat prestigiu in specialitatea sa. Azi este profesor de fizica la Universitatea Paris 6, fondatorul si presedintele Centrului International de Cercetari si Studii Transdisciplinare (o asociatie nonprofit, ce reuneste nume sonore ale culturii si stiintei romanesti), cercetator la Centrul National Francez de Cercetare Stiintifica.
IN OCHII FRANCEZILOR. Desi bine implantat in societatea franceza, Basarab Nicolescu este preocupat de imaginea pozitiva a tarii sale natale. Considera ca romanii au si altceva "de aratat" decat tigani, hoti, copii bolnavi de SIDA, orfani, prostituate. "Nu sunt un obsedat al imaginii Romaniei in strainatate, se explica fizicianul, dar constat in viata mea de fiecare zi, ca roman la Paris, ca acestia sunt cei despre care se vorbeste in ziare si la televiziune ca fiind cultura romana". In sensul acesta, o corijare a adevaratei imagini a Romaniei