Activul net unitar al societatilor de investitii financiare (SIF), adica pretul "contabil" al actiunilor SIF, a crescut cu 9 pana la 15% ca urmare a aplicarii unei noi modalitati de calcul impusa de CNVM, arata datele publicate de patru din cele cinci SIF-uri la sfarsitul saptamanii trecute.
In urma reevaluarii, valoarea pachetului de actiuni BRD, care reprezinta cea mai importanta componenta a portofoliului SIF-urilor, s-a majorat cu 40%.
Activul net unitar ajunge astfel iarasi mai mare decat pretul de piata al actiunilor, format la Bursa, dupa ce ajunsese sa fie depasit ca urmare a cresterii puternice a actiunilor SIF dupa anuntul majorarii pragului de detinere de la 0,1% la 1%.
Activul net unitar a fost aproape mereu mai mare decat pretul de piata, aceasta diferenta fiind unul dintre motivele pentru cresterea continua a SIF-urilor la Bursa de-a lungul timpului. Spre exemplu, la inceputul anului, existau diferente de 1.000 - 2.000 de lei intre activul net unitar si pretul de piata.
Dintre cele patru SIF-uri care au raportat la sfarsitul saptamanii trecute situatia activului la data de 5 august, cea mai importanta crestere a inregistrat-o SIF Moldova, al carei activ net s-a majorat cu 14,7%, in timp ce in cazul SIF Transilvania, cresterea de activ a fost de doar 9%.
Astfel, fiecare dintre cele patru SIF-uri care au raportat cresterea activelor a castigat cate 30 mil. euro, cresterea totala fiind de peste 110 mil. euro. Cum si pentru SIF Muntenia, care nu a publicat activul net unitar, este valabil calculul, valoarea "scriptica" a SIF-urilor a urcat cu peste 140 milioane de euro ca urmare a reevaluarii actiunilor BRD in portofoliul lor.
Aceasta crestere se explica prin aplicarea incepand cu 1 iulie a noului regulament al CNVM privind calculul activelor SIF-urilor. Acesta prevede ca, pentru societa