Partidul Social-Democrat face tot posibilul ca sa nu piarda sefia celor doua Camere ale Parlamentului. In conditiile in care PC a hotarat sa sprijine modificarea regulamentelor de functionare a celor doua Camere, realizarea proiectului coalitiei de guvernare a ramas o chestiune de timp. Ramasi singuri, social-democratii se vad nevoiti sa ceara sprijinul forurilor europene.
Presedintele psd, Mircea Geoana, a anuntat ca intentioneaza sa sesizeze Comisia Europeana, Parlamentul European si Congresul Puterilor Locale si Regionale cu privire la faptul ca o astfel de masura afecteaza criteriul politic de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. "Orice abuz de amplitudinea celor care sunt programate de actuala putere afecteaza criteriul politic. Fragmentarea puterii si controlul sunt esenta democratiei intr-o tara", a explicat liderul social-democrat, precizand ca, prin apelul adresat forurilor europene, PSD nu va face altceva decat "sa semnaleze un fapt antidemocratic". In opinia lui Geoana, coalitia aflata la guvernare nu vrea decat "sa amputeze rezultatul votului politic de anul trecut, cand PSD a obtinut 37 la suta din voturile cetatenilor Romaniei".
Actualii presedinti ai celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, sustin ca Traian Basescu a impus Coalitiei sa ii revoce pe ei din functii, pentru a putea instala in aceste posturi persoane obediente fata de seful statului. Potrivit liderilor PSD, eventualii inlocuitori sunt Radu Berceanu si Mona Musca, si au drept scop indeplinirea indicatiilor lui Traian Basescu, atat in ofensiva impotriva Guvernului Tariceanu, cat si in ceea ce priveste declansarea alegerilor anticipate. Intr-un interviu acordat unui cotidian central, Nicolae Vacaroiu sustine ca schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor nu se va putea face decat cu incalcarea flagranta a Constitutiei. "La Senat situatia este si mai dificila. Nu