Licheur de stafide
- Puneti intr-o ulcica 250 g stafide cu doua pahare de apa si asezati vasul acoperit cu capac pe flacara aragazului data la minimum. De cum da in clocot, trageti vasul deoparte si tineti-l la cald (aproape de flacara). Lasati stafidele sa se umfle o jumatate de ora, apoi puneti-le intr-un borcan. Strecurati lichidul si adaugati 250 g de zahar bucati. Puneti la fiert zece minute, lasati sa se raceasca, apoi turnati deasupra un litru de tuica tare (palinca) sau alcool de 90 de grade. Turnati amestecul peste stafide, apoi puneti-l intr-o sticla. Lasati sa se macereze 24 de ore, apoi il puteti consuma.
Licheur de muguri de brad - 125 g muguri de brad, 1/2 litru de tuica tare, 1,5 kg zahar.
Puneti la macerat mugurii de brad in tuica, o zi si o noapte. Strecurati. Puneti zaharul intr-o craticioara, turnati putina apa deasupra si lasati-l sa fiarba, pana ce se lichefiaza, fara a se carameliza. Turnati tuica peste zaharul lichid, putin cate putin, amestecand. Puneti vasul pe foc, pana ce da primul clocot. Stingeti focul si lasati lichidul sa se raceasca. Strecurati-l si turnati-l peste mugurii de brad.
Licheur de ceapa - 5 cepe mari albe, 1 litru de vin alb curat, 110 g miere.
Curatati cepele de coaja, zdrobiti-le cu un ciocan de lemn si puneti-le la macerat in vinul alb, amestecat cu miere. Lasati sa fermenteze trei saptamani, inainte de a consuma bautura.
Vin tonic cu rozmarin - Puneti la macerat un pumn de rozmarin proaspat intr-un litru de vin rosu natural, vreme de o saptamana. Se serveste ca aperitiv.
Sangria - 1 litru de vin rosu, 1/4 l apa, 50 g zahar, un praf de scortisoara, nucsoara rasa, 1 kg de piersici, putin suc de lamaie.
Curatati piersicile de pielita, scoateti-le samburii si taiati-le in patru. Puneti-le intr-un vas mare si turnati deasupra toate ingredientele. Lasati