Odata cu lansarea pe piata a companiilor low-cost, transportul aerian a devenit pentru romani o alternativa la tren, autocar sau chiar la propriul automobil.
Avantajele tin in primul rand de economia de timp - nu mai petreci doua-trei zile pe drum pana in Italia sau Spania si nici nu stai la coada in toate vamile.
Filosofia preturilor mici
Firmele low-cost se ghideaza dupa cateva reguli simple: personalul este redus la strictul necesar, nu se servesc gustari si nici ziare, iar clientii calatoresc la clasa economic.
In afara de asta, cursele decoleaza de pe Aeroportul Baneasa, unde taxele sunt mai mici.
„In general, la o cursa raman in medie 20-30 de locuri libere. Pentru aceste locuri, noi oferim un pret de 10 euro, la care se adauga taxele de aeroport si spatiu aerian. In acelasi avion pot calatori pasageri care au platit 150 de euro - pret total - pe un bilet (dus-intors), dar si pasageri care au platit 350 de euro”, ne-a declarat Antonio Iervolino, directorul companiei MyAir Romania.
Italienii se afla pe piata romaneasca de la sfarsitul anului trecut si organizeaza zboruri directe spre doua destinatii din Italia: Venetia si Milano.
Pretul variaza in functie de momentul rezervarii. Daca biletul a fost achizitionat cu o luna sau doua inaintea calatoriei, pretul este mai mic decat in cazul unei rezervari cu doar cateva zile inainte.
„Cei mai avantajati sunt aceia care isi fac planurile de calatorie din timp”, sustine Adina Camara, director de comunicare la Blue-Air, prima companie romaneasca ce ofera bilete de avion la preturi scazute, spre Roma, Milano, Lyon, Barcelona, Istanbul si Mastricht Aachen tot din decembrie anul trecut.
In vacanta cu avionul
Transportul inclus in pretul unui sejur de vacanta poate creste sau scadea costul total al pachetului, i