Consiliul National Secuiesc (CNS) a declarat ca nu va renunta la demersurile pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si ca pentru a-si duce la indeplinire acest obiectiv va inainta in Parlament proiectul legislativ al autonomiei si de o suta de ori daca va fi nevoie.
Csapo Jozsef, presedintele CNS, a mai anuntat ca formatiunea sa are in vedere sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in legatura cu impotrivirea autoritatilor romane de a permite organizarea unor referendumuri locale pe tema autonomiei administrative.
Csapo a adaugat ca va sfatui consiliile locale care sunt in proces cu autoritatile romane din cauza acestor initiative, sa se adreseze CEDO dupa obtinerea unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
CNS nu a scutit de critici nici UDMR, formatiunea politica maghiara cu reprezentare in Parlament. CNS a criticat in mod special ideea UDMR potrivit careia inainte de a se obtine autonomia teritoriala, trebuie create bazele economice.
"Teoria liderilor UDMR este gresita, pentru ca nu se poate vorbi de a capata forta economica pana cand nu exista Tinutul Secuiesc acceptat prin lege. Noi cerem prin lege acceptarea de catre Parlamentul Romaniei a Tinutului Secuiesc, nu povesti cu Regiunea VII Centru si asa mai departe", a afirmat Csapo Jozsef.
Opunandu-se organizarii judetelor majoritar maghiare in regiuni de dezvoltare, CNS crede ca aceste judete ar trebui sa reconstituie Tinutul Secuiesc.
Csapo mai vrea ca in viitorul Tinut Secuiesc fortele de ordine si functionarii sa cunoasca obligatoriu limba maghiara si sa fie subordonate autoritatilor locale.
Csapo sustine ca aceasta posibilitate o da chiar acquis-ul comunitar care permite autoritatilor locale sa dispuna de fortele de ordine.
CNS a incercat sa demonstreze ca includerea judetelor Harghi