"Teatrul National din Bucuresti (TNB) se afla, in acest moment, intr-o situatie grava din punctul de vedere al soliditatii cladirii, existand probleme si in ceea ce priveste prevenirea riscului de incendii", a declarat Ion Caramitru, directorul institutiei, precizand ca lucreaza acum la un document care analizeaza parametrii de risc la TNB si care va fi prezentat Ministerului Culturii si
Cultelor (MCC) si Guvernului, pana in luna septembrie.
"Sunt foarte mari probleme. Institutia a fost creata ca un spatiu unitar, insa de-a lungul timpului s-au facut licitatii pentru spatii, restaurante, expozitii, care au dus la deteriorarea cladirii si la neputinta de a face un program anti-incendiu", spune noul director general, citat de Mediafax.
El precizeaza ca din punct de vedere seismic situatia este si mai grava, intrucat "cladirea nu este garantata" din acest punct de vedere.
Si arhitectul Romeo Belea, unul dintre autorii proiectului cladirii, considera ca amestecul de functiuni afecteaza siguranta cladirii. "Eu am vazut sute de teatre in lume, dar nici unul nu este parazitat de alte functiuni, precum este Teatrul National", spune Belea.
El sustine ca exista si teatre in interiorul carora sunt amenajate restaurante, dar acestea au fost concepute in proiectul initial al teatrului respectiv. "Nu sunt niste improvizatii, niste lipituri".
TNB, «captusit» de baruri si restaurante
Potrivit arhitectului, barurile si restaurantele care "captusesc" teatrul, existand imprejur, dar si in interiorul teatrului, ar putea favoriza un eventual incendiu pentru ca amenajarea lor s-a facut cu mult lemn.
Belea a precizat ca, desi masurile de prevenire a incendiilor ar trebui sa fie foarte riguroase, expertiza scenariului la foc nu a fost facuta inca la TNB. "Inca nu a contractat nimeni scenariul la foc