Fermerii care doresc sa isi extinda afacerea pe bani europeni, dar care nu pot pune partea lor de bani in afacere, vor putea sa garanteze creditele luate de la banci cu activele viitoare achizitionate in urma investitiei, se precizeaza intr-o ordonata de urgenta adoptata in ultima sedinta a Guvernului.
Pana in prezent, Romania nu a reusit sa cheltuie fondurile SAPARD decat intr-o proportie redusa, mai ales in ceea ce priveste investitiile in agricultura.
Pe anul 2005, potrivit consilierului pentru promovare din cadrul SAPARD, Gabriel Garban, agentia a angajat doar 65 la suta din fondurile anuale destinate programului de preaderare pentru agricultura, fiind contractate 642 milioane euro din cele aproape 990 milioane euro disponibile in 2005.
Procentul de 65% se datoreaza in primul rand proiectelor pentru infrastructura, contractate de autoritatile locale, si nu investitiilor in agricultura, reduse ca urmare a greutatii cu care taranii si fermierii identifica surse de cofinantare.
Faptul ca agricultura nu reuseste sa atraga fonduri SAPARD este o problema, mai ales ca in 2006 vor trebui cheltuite fonduri pentru acest domeniu in valoare de 600 milioane euro.
Pentru a accelera absorbtia fondurilor europene si a convinge bancile sa acorde mai usor credite agricole, Guvernul a decis ca, in cazul in care beneficiarii nu-si indeplinesc obligatiile de rambursare a creditelor,
acestea sa fie achitate, intr-o prima faza, din bugetul Ministerului Finantelor Publice, din "Transferurile aferente Fondului National de Preaderare", urmand sa fie ulterior transferate Agentiei SAPARD in vederea achitarii obligatiilor de plata, conform contractelor incheiate pentru realizarea masurilor cuprinse in Programul SAPARD.
In cazul in care debitorii refuza in continuare sa plateasca ratele, Ministerul Finantelor Pu