Modelul de consum al romanilor se incadreaza in categoria tarilor producatoare de vin, unde consumul de bere este mai scazut decat in zonele nordice ale Europei, unde berea este la ea acasa. Consumul actual, de circa 65 de litri pe cap de locuitor, se apropie de limita superioara a acestui model de consum. Spre exemplu, in Spania, consumul s-a oprit de ani buni la 75 de litri, iar vecinii nostri unguri consuma cu consecventa 70 de litri de bere pe cap de locuitor. Pe de alta parte,
Modelul de consum al romanilor se incadreaza in categoria tarilor producatoare de vin, unde consumul de bere este mai scazut decat in zonele nordice ale Europei, unde berea este la ea acasa. Consumul actual, de circa 65 de litri pe cap de locuitor, se apropie de limita superioara a acestui model de consum. Spre exemplu, in Spania, consumul s-a oprit de ani buni la 75 de litri, iar vecinii nostri unguri consuma cu consecventa 70 de litri de bere pe cap de locuitor.
Pe de alta parte, cehii ocupa primul loc la consumul de bere, cu 155 de litri pe cap de locuitor. Urmeaza in ordine Germania, cu 117 litri pe cap de locuitor, si Austria, cu 110 litri. Desi se afla la mare distanta de nivelul inregistrat la noi, consumul de bere din aceste tari tinde sa scada, pe masura ce gusturile tinerilor se indreapta catre alte bauturi, precum vinul sau racoritoarele.
Desi cu un potential redus de crestere, tara noastra ramane o oportunitate in estul Europei, unde celelate tari foste comuniste au ajuns deja la nivelul de saturatie.
Daca in 2004 consumul de bere a crescut in Romania cu 30% fata de anul precedent, pentru prima parte a anului acesta, berarii apreciaza cresterea pietii la doar doua procente.
Producatorii au inregistrat rezultate diferite in 2005. Ursus Breweries, subsidiara a SAB