CU SPECIFIC ROMANESC In Paris poti manca orice, orasul e plin de bistrouri si de restaurante cu "specific" divers. Restaurantul Doina cu specific romanesc se afla la "doi pasi" de Turnul Eiffel.
Daca strabati Parisul la pas, ai parte de o priveliste colorata la propriu si la figurat. Toate natiile pamantului parca si-au dat intalnire aici. Pe strazi poti sa vezi africani din cine mai stie ce tara, indieni, japonezi, chinezi, libanezi, greci, italieni - turisti sau stabiliti in Franta. Turnul Eiffel si Turnul Babel pot fi deopotriva simbol al Parisului.
BABELUL LATIN. Toate aceste semintii isi fac cunoscute traditiile culinare si ospitalitatea in cartierele orasului. Seara, stradutele multe si intortocheate ale Cartierului Latin sunt un furnicar.
Cautam si un restaurant cu specific romanesc. Nu gasim. E intr-o alta zona a orasului, in al saptelea arondisment, intr-unul dintre cele mai selecte cartiere pariziene. La doi pasi de Ambasada Romaniei si aproape de Turnul Eiffel, dai cu ochii de firma Restaurantului Doina. Aici, romanul plecat de mult din tara sau doar in trecere prin Paris are ocazia sa-si aminteasca de bucataria traditionala romaneasca. Francezul are ocazia sa cunoasca sarmalele in foi de vita, mamaliga cu branza, mititeii si alte specialitati romanesti incluse in meniul bilingv. Preturi mari - am zice - , prin comparatie cu cele vazute in Cartierul Latin. Nici clientii nu se inghesuiesc insa...
POVESTIRI ROMANESTI. Dupa cele auzite de la televizor si citite in ziare, romanul crede ca sarmalele si mititeii sunt bunatati degustate si pretuite pe intreg mapamondul. Am gasit sarmale in restaurantele cu specific traditional turcesc prezentate sub denumirea de "varza umpluta". Cat despre mititei, am aflat de la o cunostinta intamplatoare, facuta tot la Paris, ca sunt rezultatul unei improvizatii. In pavilionul cu care Romania s-a prezent