Actionarul majoritar al AZO, luxemburghezii turci de la Transworld Fertilizers Holding, au luat martea trecuta decizia de a inchide pe perioada nedeterminata combinatul, decizie care a mai fost dezbatuta si in AGA extraordinara din 17 martie acest an.
Dincolo de bomba sociala detonata, AZO producand de acum aproape 3000 de someri, nu putem sa nu ne intrebam care sunt ratiunile pentru luarea unei masuri atat de radicale, in conditiile in care societatea a raportat profit de 130 de miliarde de lei, obtinut pe fondul majorarii pretului la gaz metan cu 20% si a scaderii pretului
la ingrasaminte pe plan mondial. Care este logica alocarii unor fonduri uriase investitiilor in protectia mediului, sumele cheltuite pana acum cifrandu-se pana acum la 14 milioane de dolari?
Actionari radicali
Martea trecuta, Transworld Fertilizers Holding, actionarul majoritar al AZO, a votat in cadrul sedintei AGA Ordinara si Extraordinara pentru inchiderea combinatului. "Ostilitatile" s-au desfasurat dupa principiile unei naratiuni care a avut de toate: introducere, intriga, punct culminant si deznodamant.
Introducerea a reprezentat-o sedinta ordinara a AGA, in care actionarii au votat sase hotarari din care patru cu efecte directe asupra salariatilor si a activitatii combinatului.
Turcii au hotarat ca activitatea de asistenta stomatologica si de fizioterapie va inceta, in timp ce cheltuielile pentru controlul medical periodic vor fi reduse la minim. De asemenea, salariatii AZO au ramas si fara cele 20-22 de tichete de masa suportate de patronat, dupa votul din sedinta AGAO.
Ultima decizie de impact, inclusiv asupra noastra, a targumuresenilor, este stoparea programului de investitii – toate vizand protectia mediului – ca