Mircea Berindei, Paravanul venetian. Portrete si amintiri[/b], Editura "Humanitas" (tel. 021/223.15.01), 316 pag., 240.000 lei.
In corespondenta ce-mi e adresata de cititorii acestei rubrici e vorba, fireste, despre carti. Mai ales despre carti recomandate de mine, de negasit in librariile din provincie (ba chiar in unele localitati nu mai exista nici o librarie!). Faptul ca le-am facut pofta de o anumita lectura si ca se ostenesc sa si-o procure imi place la nebunie, dar in privinta difuzarii n-am nici o putere. Tot ce pot sa fac e sa indic numarul de telefon al editurilor, de unde se pot comanda direct (si cu o mica reducere) titlurile dorite. Sper ca functioneaza. Oricum, dovezile pe care le primesc de la destui oameni din generatii diferite - ca lectura e (inca) una din placerile majore ale vietii lor - contrazic statisticile pesimiste. Iata un singur exemplu: in urma cu cativa ani, o necunoscuta cititoare a revistei noastre, d-na Sanda Toma din Bucuresti, mi-a scris repetat, disperata ca n-a gasit in nici o librarie memoriile Marucai Cantacuzino, Umbre si lumini, tiparite intr-un tiraj confidential la Onesti. Cum dorea cu ardoare sa le citeasca, iar Editura "Aristarc" nu-i raspunsese, i-am imprumutat exemplarul meu si asa am avut prilejul sa cunosc o persoana care nu-si poate concepe viata fara carti. Lucreaza intr-un laborator de analize medicale si, din salariul ei modest, o parte ramane in librarii. Preferintele ei se indreapta spre memorialistica, biografii, istorie romantata. Mai nou, nu numai eu ii imprumut carti, ci imi aduce si dansa unele titluri care mi-au scapat, asigurandu-ma ca merita citite si recomandate. Asa s-a intamplat si cu volumul pe care vi-l prezint azi.
Mircea Berindei (1914-2000) - aflam din prefata semnata de S. Skultety - a absolvit Dreptul si Literele si Filosofia, a urmat cursuri la Conservatorul de Arta Dramatica, a