Studiati prima data in Romania de profesorul Antipa, sturionii sunt cei mai valorosi pesti din apele romanesti. Romania este lider in exportul icrelor de sturioni, iar pozitia in acest clasament face ca sturionii sa fie cei mai cautati pesti, in special in Delta Dunarii. Studiati prima data in Romania de profesorul Antipa, sturionii sunt cei mai valorosi pesti care populeaza apele romanesti. Romania este cea mai importanta tara exportatoare de icre de sturioni, iar pozitia in acest clasament face ca sturionii sa fie cei mai cautati pesti, in special in Delta Dunarii. Jurnalul National va prezinta, incepand de astazi, in serial, povestea sturionilor.
Ca necunoscator in ale Deltei, nu-ti trebuie sa rasfoiesti lucrari stufoase de cercetare, scrise de savanti cu ochelari cu rame groase, ca sa afli care sunt cei mai apreciati pesti. Este suficient sa ocolesti bibliotecile savante si sa mergi in satele de pescari din paradisul de ape si viata al Deltei si vei afla de la acestia: sturionii. Nimic nu se compara cu sentimentul pe care li-l citesti in priviri oamenilor din balta cand ii intrebi despre sturioni. "Domâne, acestia sunt cei mai valorosi pesti", vine invariabil raspunsul. "Au carnea cea mai buna, icrele cele mai de pret, sunt cel mai greu de prins. De asta sunt si cei mai cautati".
SPECII. In apele romanesti se pescuiau moruni, nisetrii, pastrugi, cegi, vize si mai rar, sipi
RITUALURI SI MONEDE. Morunii, nisetrii, pastrugile si ceilalti sturioni fac parte din familia Acipenseridae si sunt printre cei mai vechi pesti care populeaza in prezent apele globului, arile lor de raspandire fiind apele emisferei nordice. Au fost foarte cautati inca din antichitate, marturie stand numeroasele scrieri stravechi despre evolutia acestor specii. Primele date despre trecutul sturionilor dateaza din Neolitic si au ca localizare Siberia de Est, fiind redate