La ora actuala, releva suedeza Margot Wallstrom, vicepresedinta a Comisiei Europene in competenta careia se afla relatiile institutionale si strategia comunicarii, intr-un interviu acordat cotidianului "Le Figaro", multi dintre europeni nu sunt constienti de modul in care politicile Uniunii Europene le afecteaza viata de zi cu zi.
In dezbaterile publice, avantajele politicilor UE sunt rareori puse in evidenta, in timp ce toate inconvenientele sunt puse pe seama Bruxelles-ului.
Multi dintre cetateni nu se simt implicati in procesul politic european si nici nu manifesta interes pentru a se informa sau a-si exprima opiniile in materie, iar cei ce o fac nu au impresia ca se tine cont de parerea lor, indeosebi cand acea parere nu coincide cu sensul dezvoltarii actuale a UE.
Unele persoane sunt atat de dezinteresate de politica europeana si de "actorii" ei, mai releva Margot Wallstrom, incat s-a ajuns la a discuta despre o adevarata criza de legitimitate intre responsabilii politici si cetatenii europeni.
"In opinia mea, subliniaza vicepresedinta Comisiei Europene, comunicarea poate contribui in mod sigur la imbunatatirea acestei situatii. O comunicare eficace constituie o baza indispensabila pentru o dezbatere democratica sanatoasa.
Cetatenii au dreptul la informatiile necesare luarii propriilor decizii in cunostinta de cauza, iar institutiile europene trebuie sa fie responsabile, transparente si deschise, daca vor sa apara legitime in ochii publicului".
Dezbaterile despre Europa ar trebui sprijinite cat mai mult
Comunicarea asupra problemelor Europei nu este o "misiune imposibila", mai spune Margot Wallstrom, chiar daca avem de a face cu o sarcina extrem de dificila, avand in vedere complexitatea procesului decizional in structurile europene, marele numar de limbi utilizate si diversitatea