Pietrele la vezica biliara sunt o adevarata pacoste. Depistarea calculilor biliari de cele mai mult ori semneaza si sentinta pentru vezica biliara, care deseori trebuie scoasa de chirurg. Litiaza veziculara, adica prezenta in vezica biliara a calculilor, se intalneste la 1/5 din populatia pana in 40 de ani, iar, dupa aceasta varsta, ponderea celor cu pietre la fiere creste. Rezulta ca in Romania exista peste 4 milioane de purtatori de pietre la vezica biliara, dar din acesti purtatori de pietre doar 1/5 sufera, 4/5 se nasc cu pietre la vezica si mor cu ele tot acolo fara sa le fi adus nici o neplacere. Profesorul doctor Nicolae Iordache, sef de sectie Chirurgie la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", explica ce actiune rea au pietrele la vezica biliara.
Prezenta pietrelor provoaca dureri sub coasta dreapta, durerea n-o poti arata cu degetul, ci cu palma, fiindca este mai intinsa si ea iradiaza adesea si in partea laterala sau chiar in spate. O astfel de durere insa mai poate fi provocata si de alte afectiuni, de ulcerul bulbar, de modificari patologice la colon sau de colonul iritabil, de boli renale, infectioase, litiaze sau mixte. Litiaza biliara se asociaza si cu sindromul Dispe, adica omul se scoala dimineata cu gust amar, are senzatii de voma, varsaturi cu secretie biliara, constipatie, modificari de tranzit intestinal etc. Investigatiile care pun in evidenta calculii sunt ecografia si unele analize ale sangelui. Calculul la vezica biliara porneste de la un conglomerat de colesterol peste care se depune un strat de saruri de calciu. Calculii pot fi mari sau de dimensiune mica si, in mod paradoxal, calculii mici sunt mai pacatosi, mai periculosi decat cei mari.
Calculii mari pot sa devina un veritabil dop care sa opreasca golirea vezicii biliare, ca atare, se acumuleaza lichid in vezica, ea se dilata pana la dimensiunea unei mingi de tenis si apare