In ciuda asteptarilor multora, migratia fortei de munca din noile state membre ale UE a fost pe deplin controlabila si a adus beneficii economice importante tarilor care si-au deschis granitele.
Concluzia a fost exprimata intr-un studiu al institutului European Citizen Action Service (ECAS), care analizeaza datele furnizate de 20 dintre cele 25 de state membre UE.
Potrivit cifrelor, proportia migratiei motivate economic din noile state membre catre vestul UE reprezinta mai putin de 1% din totalul fortei de munca. „Cei care au atras atentia asupra invaziei mainii de lucru ieftine nu au avut dreptate”, a precizat Tony Venables, directorul institutului.
Raportul ECAS, noteaza presa de pe batranul continent, da peste cap prejudecatile multor vest-europeni, potrivit carora extinderea UE ar fi principala cauza pentru stagnarea economica si somajul ridicat din vechile state membre.
Granite deschise, beneficii economice
Tarile care si-au deschis granitele si au acordat permise de munca lucratorilor din noile state membre au avut cele mai mari avantaje, noteaza raportul ECAS, facand referire la Marea Britanie, Irlanda si Suedia.
In perioada mai 2004-aprilie 2005, Marea Britanie, spre exemplu, a acordat lucratorilor din estul UE 175.000 de permise de munca. Locurile de munca ocupate au fost diverse, de la muncitor in fabrica sau in agricultura la dentist, instalator sau electrician.
Numarul relativ mare de imigranti nu a reprezentat totusi mai mult de 0,4a din forta de munca a Marii Britanii. In schimb, spre multumirea autoritatilor de la Londra, lucratorii veniti din estul UE au reusit sa ocupe cel putin o parte dintre cele 500.000 de locuri de munca vacante in Regat.
Taxele platite de lucratori au cantarit si ele serios. Studiul ECAS apreciaza ca, de pe urma fortei de munca din est,