Banca Nationala a facut, vineri, un "joc" de curs care a aruncat in haos relatiile economice care tin cont de euro sau de dolar. Banca Nationala a Romaniei a intervenit pe piata valutara interbancara pentru a deprecia moneda nationala prin cumparari de valuta, ridicand raportul de schimb la 3,5389 lei/euro, nivel superior celui de la inceputul lunii.
Cursul de referinta la euro se plaseaza cu 7,82 bani peste nivelul anuntat in ziua precedenta. Totodata, dolarul a urcat cu 4,8 bani, pana la 2,8378 lei.
In lipsa unei pozitii oficiale din partea BNR, nu putem decat sa credem ca banca centrala a detectat "pericole de destabilizare a pietei valutare", caz in care a avertizat ca va interveni si ca in astfel de perioade fluctuatiile valutare vor fi puternice.
Bogdan Baltazar: Fluctuatiile pun in pericol moneda nationala
Consultantul financiar, Bogdan Baltazar, ne-a declarat ca, in ciuda acestor fluctuatii, leul isi va continua pe termen mediu si lung aprecierea, insa asemenea fluctuatii pot pune in pericol moneda nationala. "BNR a facut aceasta miscare pentru a-si arata muschii. In sensul ca nu vrea sa contam pe un singur sens al cursului leului. A fost o demonstratie ca actiunile ei nu sunt predictibile. Problema este ca acest gen de interventie sa nu deruteze prea mult investitorii. Atat pe cei in economie, cat si pe cei pe Bursa sau chiar speculatorii. Pentru ca toate aceste categorii s-ar putea satura de conditiile din Romania si si-ar putea retrage banii. Acum este usor pentru BNR sa controleze cresterea leului. Nu este deloc complicat sa bata moneda pentru a cumpara surplusul de valuta de pe piata. Ce te faci insa daca, investitorii isi retrag valuta? Desigur, acum au de suferit exportatorii, dar daca leul cade vom avea de suferit cu totii", a explicat Bogdan Baltazar.
Cursul de schimb - principala "frana" pentru infl