Mugur Isarescu a anuntat pentru astazi o conferinta de presa in care va vorbi despre tintirea inflatiei in perioada urmatoare.
Actiunea sa vine in incercarea de a drege busuiocul, dupa ce viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a anuntat pentru prima data strategia Bancii Nationale intr-un interviu dat Agentiei Reuters.
Probabil ca functionarul BNR, platit din bani publici, considera presa romana prea mica pentru anvergura sa, de aceea a gasit de cuviinta sa se adreseze unei agentii straine.
Sau asa cere metoda de lucru declarata a bancii centrale, de "ambiguitate constructiva", intr-un moment nu tocmai roz pentru piata monetara.
Deprecierea monedei euro va continua, lent, indiferent de cati bani va arunca pe piata BNR. Moneda nationala este umflata artificial si nu are in spate o crestere economica sanatoasa.
Surse din lumea bancara considera ca dezechilibrele vin, printre altele, si din necorelarea politicii monetare practicate de BNR cu politica bugetara a Guvernului.
La mijlocul saptamanii trecute, la Palatul Victoria, s-au intalnit, departe de ochii presei, primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul de Finante, Ionut Popescu, si trei experti economici, printre care s-a aflat si Daniel Daianu.
Comunicatul dat de Guvern dupa intalnire a proslavit introducerea cotei unice de impozitare de 16 la suta, care "a dus la cresterea cu 21,1 la suta a colectarilor bugetare in primul semestru" (o crestere de 17,3 la suta a bugetului consolidat).
Tendinte asemanatoare au fost semnalate si in ceea ce priveste bugetele asigurarilor de sanatate (crestere de 24,2 la suta), de somaj (18,2 la suta) si locale (18,1 la suta), precum si cresterea cu 27,7 la suta a incasarilor din TVA, date comparate cu perioada similara de anul trecut.
Guvernu