Recentele controverse dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu demonstreaza ca politicienii romani vor sa reinventeze roata.
Ei se cearta asupra legitimitatii influentelor economice sau de alta natura asupra vietii politice, dar declaratiile ambilor arata cat de nefamiliarizati sunt cu teoriile grupurilor de interese. Democratia este singurul regim politic care esueaza daca nu se tine cont de anumite teorii, principii, valori, institutii, norme si proceduri. Cu alte cuvinte, daca nu tii cont de acumularea de practica si inteligenta, risti sa pierzi degeaba zeci de ani sau chiar secole incercand sa inventezi roata din nou. Sunt teorii, principii, valori, institutii, norme si proceduri democratice care trebuie doar puse corect in practica. Dintre sute de astfel de componente, teoriile privind rolul grupurilor de interese si al grupurilor de presiune joaca un rol special. La fel ca egalitatea sau libertatea, grupurile de interese sunt un factor constitutiv al democratiei, cu conditia sa aiba anumite limite. Spre cinstea lui Basescu si a lui Tariceanu, trebuie spus ca pe vremea presedintelui Iliescu, a premierului Nastase si a Partidului Social Democrat, grupurile de interese si cele de presiune isi subordonasera totul: administratiile locale, ministerele, Psd-ul, guvernul, ba chiar statul. Desi au viziuni putin diferite cu privire la problema, Basescu si Tariceanu au reusit pana acum sa scoata statul si partidele Aliantei Da de sub dominatia grupurilor de interese. Problema care se pune este cum sa impace imperativele guvernarii democratice cu toleranta masurata fata de grupurile legitime de interese.
Lectura atenta a interviului pe care Traian Basescu l-a dat recent pentru Radio Romania scoate la iveala un presedinte care gandeste complet diferit (fata de predecesorii Iliescu si Constantinescu) scenariul constitutional. Imi permit sa comentez