La finele saptamanii trecute, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) de la Azomures SA Targu Mures a decis oprirea activitatii combinatului chimic cu acelasi nume.
Administratia Azomures a argumentat aceasta decizie, in primul rand, prin faptul ca repetatele scumpiri ale gazului metan au dus costurile de productie ale ingrasamintelor fabricate aici intr-atat de departe, incat continuarea productiei nu ar mai fi rentabila.
Cu toate acestea, ziarul nostru a aflat ca, de fapt, patronii turci incearca, prin santaj, sa obtina interventia statului pentru a scadea pretul gazului metan furnizat de Distrigaz mai mult decat este pe piata.
Turcii spera, prin inchiderea combinatului, sa sensibilizeze autoritatile cu intrarea in somaj a peste 3.000 de oameni si cu pierderea celui mai important combinat de ingrasaminte chimice din Romania.
De asemenea, actionarul majoritar, compania turceasca "Transworld Fertilizers Holding" (TFH) si-a mai argumentat decizia de inchidere a combinatului din Targu Mures prin faptul ca sindicatul "Alternativa 2000" insista ca patronatul sa aplice majorarea de salarii prevazuta in contractul colectiv de munca in vigoare.
Capii TFH sustin ca, daca ar aplica aceasta majorare salariala (e vorba de cresterea lefurilor cu circa 9,5%), s-ar cheltui, in plus peste 40 miliarde de lei, pana la finalul anului, iar acest cost suplimentar ar fi tocmai diferenta dintre rentabilitate si nerentabilitate.
Unde-i lege, nu-i tocmeala
Nici argumentul referitor la pretentiile salariale ale sindicalistilor de la "Alternativa 2000" nu rezista la o analiza, cat de cat, atenta. Potrivit informatiilor facute publice chiar de catre patronatul turc al combinatului din Targu Mures, ponderea cheltuielilor salariale, in totalul cheltuielilor societatii, nu depaseste 0,8%.
Ac