Presedintele Traian Basescu a criticat dur liberalizarea pietei de energie la 83% si exportul de energie ieftina al Hidroelectrica.
El a cerut sa fie temperata deschiderea pietei pana in momentul in care Legea energiei va fi adaptata la conditiile actuale de piata.
Traian Basescu a facut referire directa si la anumite firme privilegiate, numindu-le "firme importante sau prietene", care detin monopolul la exportul cu energie al Hidroelectrica.
In plus, acesta considera ca: "Este inadmisibila secretizarea contractelor prin care Hidroelectrica furnizeaza agentilor economici energie electrica. Este o companie de stat si trebuie sa existe transparenta contractelor", a mai declarat seful statului.
Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, i-a dat replica lui Basescu, sustinand ca Presedintia a fost permanent instiintata asupra contractelor Hidroelectrica, dar si asupra hotararii de liberalizare a pietei de energie electrica.
"Am informat in permanenta Presedintia, prin intermediul unor consilieri prezidentiali. Iar contractele Hidroelectrica au fost incheiate in urma cu doi-trei ani, pentru o perioada de pana la sapte ani. In privinta pretului de furnizare, acesta a fost majorat, in lunile aprilie si mai, la 28,5 $/MWh", a declarat ministrul Codrut Seres.
Totusi, din declaratia ministrului Economiei lipseste explicatia a ceea ce presedintele statului a numit "firme prietene" si care reprezinta cheia acuzatiilor.
Surse din piata admit ca Traian Basescu face referire directa la patru firme cu nume si rezonanta grele: Grivco, Energy Holding, Luxten si Energy Financial Holding.
Se pare ca acestea detin monopolul exportului de energie hidro la preturile derizorii din ultimii ani. Cunoscatorii afirma ca atat Luxten, cat si firmele din grupurile Energy Holding fac parte din sfera d