Transformat in otrava pentru bietii locuitori ai oraselor, aerul curat a devenit o raritate care trebuie cautata departe, pe dealuri si munti. Un efort plin de folos pentru sanatate.
In diminetile senine si clare de vara, daca privim de la distanta aglomeratiile urbane, observam o ceata gri-galbuie care inconjoara pe o raza de kilometri sau zeci de kilometri cladirile, strazile, parcurile. Aceasta ceata murdara este aerul pe care zi de zi noi il respiram: un cocteil de gaze de esapament, praf, emanatii industriale, amestecate cu un pic de oxigen, atat cat sa ne tina in viata. Practic, toti cei care traim in mediul urban (si nu numai) ne otravim lent cu acest aer mort, poluat, ceea ce atrage dupa sine probleme de sanatate majore. Cel mai puternic resimtim aceasta otrava invizibila in zilele fierbinti de vara, cand aerul devine irespirabil. Dar efectele sale nocive pe termen lung sunt mult mai grave decat simpla stare de disconfort pe care o simtim in zilele caniculare. Aerul otravit pe care il respiram este la originea bronsitelor, a rinitelor si a sinuzitelor cronice, a alergiilor, a anumitor forme de cancer si chiar a unor tulburari nervoase. Tot din cauza acestui aer, somnul este prea putin odihnitor, ne simtim nervosi sau vlaguiti, avem dureri de cap ori resimtim stari de confuzie mentala, ameteala. In schimb, o cura de aer curat ne reda in cateva zile pofta de viata, ne invioreaza, ne face mai tonici si mai optimisti. Sub sintagma de "aer curat" se ascunde, insa, o multitudine de tipuri de aer, fiecare cu efectele sale terapeutice.
Aerul bogat in oxigen
Il gasim in padurile intinse de brad, de stejar, de salcam sau de fag, mai ales in luna august, cand frunzisul este matur, iar activitatea acestor imense generatoare de oxigen care sunt copacii este la maximum. Cel mai puternic este oxigenat aerul in padure dupa-amiaza, intre orel