Fermele comerciale, asa cum arata ele in Uniunea Europeana, nu se pot dezvolta fara creditele necesare investitiilor. In Romania, dupa cum stie orice producator agricol, bancherii refuza constant sa ofere credite pe termen scurt, de cateva luni, fara sa mai vorbim de creditele necesare realizarii unor investitii, care se pot intinde chiar si pe zece ani. Ca sa-i impace si pe fermieri si pe finantatori, autoritatile vor sa puna la bataie fonduri publice. “Noua legislatie permit
Fermele comerciale, asa cum arata ele in Uniunea Europeana, nu se pot dezvolta fara creditele necesare investitiilor. In Romania, dupa cum stie orice producator agricol, bancherii refuza constant sa ofere credite pe termen scurt, de cateva luni, fara sa mai vorbim de creditele necesare realizarii unor investitii, care se pot intinde chiar si pe zece ani. Ca sa-i impace si pe fermieri si pe finantatori, autoritatile vor sa puna la bataie fonduri publice.
“Noua legislatie permite infiintarea, cu bani de la buget, a unui fond pe care institutiile financiare sa il aceseze atunci cand ofera credite de investitii fermierilor. Speram ca in acest an sa dispunem de 30 de milioane de lei noi pentru finantarea investitiilor in agricultura”, spune Aurel Stoica, consilier al ministrului Agriculturii pe probleme economice. Mecanismul gandit de guvernanti presupune refinantarea bancilor, pe masura ce acestea ofera credite fermierilor. Practica este uzuala in Uniunea Europeana, cu conditia asigurarii transparentei procesului de selectare a bancilor si a celorlalte institutii financiare, implicate in derularea fondurilor publice.
Cererile fermierilor sunt evaluate de catre institutiile de finantare, care, conform legii, ii si ajuta sa-si intocmeasca dosarele.
Fermierii si bancherii se afla, deocamdata, pe pozit