"Am reusit sa intrerupem, pentru a doua oara, procesul de privatizare si am propus o noua strategie, care presupune vanzarea companiei pe sucursale.
Cele trei variante pe care le-a inaintat sindicatul sunt: transformarea sucursalelor in societati comerciale si apoi privatizarea lor, emiterea de actiuni inclusiv pe bursa si cumpararea sucursalelor prin aport de capital privat", ne-a declarat Mircea Giurgiu, lider de sindicat la Imprimeria Ardealul.
El este de parere ca, prin blocarea privatizarii propuse de catre actionarul majoritar, Ministerul Culturii si Cultelor, sindicalistii au evitat o "catastrofa" in genul celei de la sucursala Bacau, preluata de catre omul de afaceri Corneliu Iacobov, fost presedinte al Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova.
Sucursule vandute ca afacere
Giurgiu a mentionat ca, dupa ce a cumparat, cu 1,6 milioane de dolari sucursala, Iacobov a dat afara jumatate din oameni, astfel ca acolo au mai ramas numai 28 de angajati. "Strategia de privatizare se face la nivelul companiei, nu la minister.
Ideea este ca va fi intocmit un studiu economic la nivelul fiecarei sucursale, iar acestea se vor vinde ca afacere, nu ca utilaje", a spus directorul Imprimeriei Ardealul, Ioan Neag. El a precizat ca, desi sucursala din Cluj dispune de personalul cel mai restrans, 80 de angajati, sta cel mai bine atat ca utilaje, cat si ca productivitate.
In consecinta, Clujul va avea cei mai multi investitori interesati, la privatizare, crede Neag. El a mentionat ca imprimeria clujeana a facut o investitie de 16 miliarde de lei in utilaje pentru tipar, fapt care ii va permite realizarea de lucrari de mare performanta.
La aceasta ora, o parte din sediul Imprimeriei Ardealul este inchiriat de catre tr