Rezerva minima obligatorie ceruta bancilor pentru fiecare credit acordat in valuta poate ajungesi la 100%, scumpind indatorarea in moneda straina pana la niveluri fara precedent
Tinta de inflatie a fost revizuita in sus, la 7,5%
Dupa mai bine de o luna de incertitudini starnite de efectul majorarii tarifelor administrate, tinta oficiala privind inflatia in acest an a fost revizuita de la 7% la 7,5%.
Anuntul a fost facut ieri de guvernatorul Mugur Isarescu la lansarea primului Raport trimestrial aspura inflatiei. Un astfel de raport va fi prezentat in fiecare trimestru.
Pentru anul viitor, BNR a stabilit un nivel de 5%, daca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) nu va creste. In caz contrat, Isarescu a anuntat o tinta de 6,5% pentru 2006. Banca centrala are in vedere un interval de variatie de plus/minus 1%, atat pentru 2005, cat si pentru anul viitor.
Modificarea tintei pentru acest an a devenit necesara in urma avansului preturilor peste proiectiile oficiale, in special, in luna aprilie.
Guvernatorul a recunoscut ca in al doilea trimestru dezinflatia a incetat, pentru ca in al treilea trimestru sa revenim pe un curs dezinflationist.
Dinamica inflatiei nu este cea mai fericita, avand in vedere ca BNR estimase pentru iulie o crestere a preturilor de consum cu 0,9%, iar avansul a fost de 1%.
Interventiile, raspuns la capitalurile speculative excesive
Poate cel mai asteptat raspuns din partea guvernatorului a fost cel legat de "minunile" care s-au intamplat in ultima vreme pe piata valutara.
El a recunoscut ca BNR a cumparat valuta de pe piata pentru a contracara efectele intrarilor de capital speculativ.
"Intrarile de capitaluri speculative sunt excesive. Am aratat prin interventiile din ultimele zile ca nu le validam si nici nu le vom acomoda operatiunile", a avertizat guvernator