În tara jumãtãtilor de mãsurã, indiferenta e la ea acasã,
Într-un articol publicat în urmã cu cinci luni în cotidianul "Zi de Zi" atrãgeam atentia asupra faptului cã un castel monument istoric – cel de la Iernut – se degradeazã cu fiecare zi care trece, niste arme, dar si niste sculpturi (opere de artã) stau uitate în curtea interioarã a aceluiasi castel, iar cei care temporar mai pãstoresc încã destinele comunitãtii privesc cu indiferentã la ceea ce se întâmplã lângã ei. Situatia sesizatã de noi nu s-a schimbat aproape deloc, desi primarul Cornea ne-a dat asigurãri
cã situatia se va remedia în ceea ce depinde de el.
Castelul familiei Rakoczi de la Iernut, a fost construit la sfârsitul secolului al XV-lea si reprezintã unul din domeniile acestei strãvechi familii nobiliare, dar în acelasi timp si un vechi monument de arhitecturã, ilustrativ pentru zbuciumata istorie a Transilvaniei. Astãzi este o ruinã care se degradeazã pe zi ce trece. Indiferenta celor care l-au administrat, dar si a celor care-l au în primire în momentul de fatã, îl macinã din temelii amenintându-l cu disparitia.
Spre (re)aducere aminte
Castelul are o semnificatie deosebitã, atât pentru maghiari, cât si pentru români. Familia Rakoczi a dat câtiva principi Transilvaniei, iar în acest castel s-au desfãsurat 11 Diete transilvane. De asemenea, în acest loc, în secolul al XVII-lea au fost închisi mitropolitii ortodocsi ai Transilvaniei Dosoftei Ilie Iorest si Sava Brancovici. În anul 1995, în prezenta episcopului Andrei de Alba Iulia, a fost dezvelitã o plãcutã de comemorare a martiriului celor doi mitropoliti. La scurt timp, în 2001, Liceul Agroindustrial care functiona de peste 30 de ani în aceastã locatie, a fost mutat, iar paza o asigurã când si când, un paznic si câtiva câini jigãriti.
Picãtura chinezeascã
E greu de crezut cã în patru ani de când Liceul Agr