Toti producatorii de lapte vor putea obtine, la solicitarea lor, o cota individuala de lapte, ceea ce reprezinta o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, potrivit Ordonantei referitoare la organizarea pietei laptelui, adoptate de Guvern saptamana trecuta.
Din 2007, cota de lapte atribuita Romaniei este de 3,057 milioane de tone si are doua componente: livrari pentru procesare de 1,093 milioane tone si vanzari directe de 1,964 milioane tone. Aceste valori vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru anul 2006, dar mutarea nu se va putea realiza decat din a doua in prima categorie. In cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre Comunitate, iar responsabilitatea achitarii ei va reveni producatorilor care depasesc cota individuala.
Departamentul de administrare a cotei de lapte (DACL) va administra cota nationala de lapte a Romaniei si va avea reprezentare nationala si regionala corespunzatoare regiunilor de dezvoltare rurala. Ordonanta interzice cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala pentru livrari.
"Cota" - masura de reglementare a pietei
"Conceptul de <> s-a nascut prin anii '90 in Europa, ca urmare a supraproductiei la acel moment. Productiile de lapte erau subventionate masiv, iar cantitatile erau atat de mari, incat se vorbea in Europa de <>. Nemaiputand fi vanduta marfa subventionata, era necesara o reorganizare a acestui sector, o impartire a pietei si o planificare a productiei, astfel ca fiecare tara sa produca si sa vanda o anumita cantitate. Pe baza cifrelor din ultimii 5 ani, luati ca ani de referinta, s-a calculat cat se poate produce si deci, cat exporta, ajungandu-se astfel la o situatie normala.
Perioada de referinta pentru stabilirea cotei de lapte in Romania este 1 aprilie 2005 - 31 martie 2006. In acest interv