Conflictul dintre Primaria Oradea, respectiv Consiliul Local si SC Urbana SA pe tema tarifului de colectare, transport si depozitare a gunoaielor menajere este pe cale sa se tranforme intr-un adevarat razboi ecologic.
Dincolo de disensiunile legate de bani, profit si pierderi pentru firmele implicate, problema gunoiului a devenit, de ieri, una general cetateneasca. Zilnic, intre 200 si 300 de tone de gunoi produse de oradeni risca sa ramana in oras, in conditiile in care SC Urbana nu va transporta deseurile la noul depozit, sau nu va primi aviz sa le depoziteze in vechea groapa.
Printr-o hotarire a Consiliului Local Oradea, de ieri a fost inchisa vechea halda de gunoaie, responsabilitatea de a depozita deseurile oradenilor fiind preluata de noul depozit ecologic, construit de Keviep si administrat de reprezentanta acestuia pentru Romania, firma Eco Bihhor.
Aici insa tariful de depozitare este mai mult decat dublu in comparatie cu groapa veche, iar Consiliul Local a stabilit ca valoare maxima pentru colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere suma de 3,8 RON/persoana/luna.
Directorul SC Urbana, Balog Emeric, spune ca nu poate accepta aceste tarife, deoarece ar insemna ca intr-o luna sa dea faliment, in conditiile in care va plati dublu la groapa de gunoi si va aduna de la populatie mai putin decat in prezent. Din acest motiv, a contestat Hotarirea CL privind aprobarea tarifelor maxime si solicita sa i se dea dreptul sa depoziteze gunoiul in vechea halda, pana la solutionarea in instanta a cauzei sale.
Masini blocate la intrarea in halda
Ieri la amiaza, mai mult de 15 masini pline cu gunoi apartinand SC Urbana asteptau sa primeasca unda verde de intrare in vechiul depozit. Unele masini erau acolo de la primele ore a