Preambul
Intr-un moment al evolutiei societatii in care „spalatul" constituie una dintre conditiile minimale ale convietuirii in colectivitate, exista, probabil, o singura directie in care eforturi si resurse din ce in ce mai semnificative sunt dedicate impiedicarii acestuia, la scara intregii planete.
Domeniul prevenirii spalarii banilor - activitate derulata intr-un cadru formal, prin organisme cu sfera de actiune si autoritate la nivel international de circa doua decenii - inregistreaza in prezent nu numai o revigorare a interesului, ci si o importanta extindere a sferei de cuprindere, catre sectoare de activitate considerate pana nu demult mai ferite de efectele nefaste ale „spalarii".
Cercetari privitoare la cazuistica si efectele tentativelor de spalare a banilor demonstreaza atat caracterul particular al vulnerabilitatii unor sectoare de activitate care depasesc cu mult sfera activitatii bancare, cat si capacitatea de speculare a inevitabilelor imperfectiuni ale sistemelor economice in tranzitie.
Incepand cu septembrie 1997, soarta banilor spalati sau a celor care s-ar dori spalati prin Europa de Est face obiectul atentiei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, a carui „jurisdictie" (zona de interes) se intinde si asupra Romaniei. Ca si in alte cazuri si situatii, prevenirea spalarii banilor face obiectul multor controverse.
Rezolvarea diferendelor de natura juridica ramane cea mai importanta, dar si cea mai necesara, devreme ce prevenirea spalarii banilor are efecte sesizabile numai la scara internationala. Un milion de dolari cantareste 52 de kilograme (in bancnote de 20 dolari) sau 10 kilograme in bancnote de 100 de dolari.
Cel mai eficient este euro, care, la un milion cantareste exact 1,6 kil