Desi ar avea cel mai mult de castigat din urma acestei activitati, lobby-ul a devenit marul discordiei intre ONG-uri. Organizatiile non-guvernamentale nu reusesc sa cada de acord asupra oportunitatii unei legi a lobby-ului, desi activitatea desfasurata in acest moment de ele, advocacy-ul, este cea mai apropiata ca profil de lobby si dispun de cei mai buni oameni in domeniu.
Toti reprezentantii societatii civile spun ca diferenta dintre cele doua este aceea ca advocacy-ul este in interesul public si este finantat de organisme internationale sau fundatii, in timp ce lobby-ul este in interesul unor firme private si este platit de acestea. Totusi, diferenta este destul de mica, pentru ca tind spre acelasi rezultat sa influenteze agenda legislativa si executiva. Acest lucru inseamna ca aceste ONG-uri ar fi, in momentul adoptarii unei astfel de legi, deja pregatite sa desfasoare activitati de lobby si sa castige bani buni din asta, in timp ce firmele straine de lobby, care ar dori sa intre pe piata, ar avea nevoie de timp sa se obisnuiasca cu legislatia, sa realizeze contactele politice necesare si sa se adapteze sistemului politic romanesc.
Teoretic, principalul beneficiar al unei astfel de legi ar fi societatea civila. Organizatiile non-guvernamentale din tara noastra au, insa, pareri diferite. In timp ce Pro Democratia considera ca o lege a lobby-ului este "o necesitate de prea multe ori amanata", Institutul pentru Politici Publice si Transparency International - Romania sustin ca legea este inutila si ignora realitatile si prioritatile autohtone.
Pro Democratia nu este interesata sa faca lobby
Asociatia Pro Democratia s-a aratat interesata de promovarea unei legii a lobby-ului si a anuntat, in urma cu cateva zile, ca va organiza in toamna o dezbatere publica pe aceasta tema. Presedinte asociatiei, Cristian Parvulescu, sustine ca un