Presa traditionala americana pierde din credibilitate, dupa cum arata un sondaj realizat de Pew Research Center, institutie care analizeaza mass-media din SUA de peste 20 de ani.
Daca in 1985 studiile aratau ca 84% din americani au incredere in majoritatea informatiilor din presa, cifra a scazut pana la 54% pentru 2004. Scaderi mai mici s-au inregistrat si in cazul atitudinii generale fata de media in SUA, chiar daca cifrele sunt in continuare ridicate.
Cel mai putin favorabil sunt privite ziarele nationale de top: 61% din americani au o parere buna despre aceste publicatii, fata de 74% in 2001.
Totusi, in top
Media americana este insa in continuare printre primele puteri in stat, deoarece numai Curtea Suprema de Justitie are o imagine mai buna decat ziarele centrale (66% din americani au o parere favorabila despre CSJ). Partidul Democrat, Congresul american si Partidul Republican se afla si mai jos in sondajul realizat de Pew Research.
Scaderea de credibilitate a presei americane este cauzata si de o tendinta generala de scepticism in privinta institutiilor publice americane. De asemenea, numeroase cazuri de articole sau reportaje televizate dovedite drept falsuri au scazut increderea americanilor in informatiile primite de la presa.
Gafele celor mari
Printre cazurile cele mai rasunatoare din ultima perioada este cel al emisiunii „60 Minutes” de pe CBS, in care au fost difuzate probe insuficient verificate in legatura cu stagiul militar al presedintelui Bush, chiar in timpul campaniei electorale de anul trecut.
Un caz si mai recent, semnalat de Associated Press, se refera la o stire atribuita BBC News de catre un site. Materialul relata un carnagiu
dintr-un circ din Cambodgia, unde un leu ar fi omorat 42 de pitici. Stirea a fost preluata de mai multe servicii on-line de stiri, si chiar de New