Evreii isi parasesc locuintele pentru pace, in vreme ce palestinienii ocupa, treptat, Fasia Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie a Israelului. Imaginile cu israelienii care pleaca, la ordinul Armatei, din casele lor si cele cu palestinienii venind sa traiasca de acum inainte in Fasia Gaza au facut inconjurul lumii. Planul premierului Ariel Sharon de retragere din Gaza promite din nou pacea in Orientul Mijlociu.
La numai un minut dupa miezul noptii de duminica spre luni, Israelul a inceput retragerea din Gaza, zona pe care a ocupat-o timp de 38 de ani. Operatiunea se desfasoara cu dificultate, aproximativ jumatate dintre colonisti nefiind de acord, potrivit sondajelor, sa-si paraseasca locuintele. "Retragerea este vitala pentru un Israel democratic", a spus, la postul de radio militar, ministrul Apararii, Shaul Mofaz.
RASPUNS. In paralel, Autoritatea Palestiniana a inceput sa-si desfasoare fortele pentru a preintampina eventuale atacuri teroriste si pentru a asigura patrunderea maselor de palestinieni in zonele evacuate de evrei. Armata israeliana a instituit o adevarata frontiera prin care israelienii, odata iesiti, nu mai au permisiunea de a trece inapoi. Cei care nu parasesc zona pana la miezul acestei nopti urmeaza sa fie evacuati cu forta. "Misiunea nu va fi compromisa", spune seful Statului Major al Armatei Israeliene, generalul Dan Halutz. In ultimele saptamani, locuitorii evrei din asezarea Morag, care au decis sa se opuna expulzarii din Gaza, si-au facut provizii care le pot asigura traiul pentru aproximativ o luna, iar unii si-au pregatit chiar generatoare de electricitate, daca Armata va intrerupe alimentarea. Foarte multi tineri religiosi au venit sa-i sustina pe locuitorii evrei din Morag si promit sa se baricadeze, daca Armata va interveni in forta. Corespondentii de presa relateaza ca cei mai nervosi evrei au aruncat in aer mai multe masini