Zeci de elevi romani reusesc in fiecare an sa claseze Romania printre primele tari din lume la diverse competitii. Este vorba de olimpicii din lotul national care, indiferent de domeniul in care concureaza, ocupa intotdeauna primele locuri din clasament.
Intreaga lume stie deja ca la matematica si informatica, in mod special, elevii romani sunt cei mai de temut competitori. Cu toate acestea, ei nu se bucura in tara de o mediatizare foarte mare si putini sunt cei care s-au intrebat vreodata cat munceste un astfel de copil pentru a ajunge la performanta si in ce masura munca sa este rasplatita.
Pentru fiecare medalie adusa in tara, un olimpic este remunerat in functie de performanta obtinuta. Astfel, pentru o medalie de aur absolut castigata in acest an la olimpiadele internationale, premiul a fost stabilit la 84 milioane de lei vechi.
O medalie de aur fara punctaj maxim a fost cotata la 65 milioane de lei, cea de argint la 55 de milioane, iar bronzul, la 40 de milioane.
Daniel Tomoni, consilier in cadrul Directiei Comunicare si Relatii Publice din MEdC a precizat ca, de regula, o medalie de aur absolut se obtine mai greu, pentru ca presupune totalizarea maximului de puncte.
Pentru o mentiune castigata la olimpiadele internationale, premiul este de 27 milioane de lei. Premiate sunt si medaliile obtinute la competitiile regionale pe discipline, numai ca in acest caz cuantumurile sunt mai mici.
Un aur absolut la un astfel de concurs este rasplatit cu 35 de milioane, aurul fara punctaj maxim - cu 30 de milioane, in timp ce argintul si bronzul valoreaza cu 5 si, respectiv, 10 milioane mai putin.
Reprezentantul MEdC, Daniel Tomoni, a mai precizat ca suma oferita ca premiu pentru o medalie este data de trei ori, pentru ca, pe langa elev, mai este premiat profesorul de la clasa de la disciplina